Péče o pečující

Péče o pečující a destigmatizace osob s duševním onemocněním

Charita Strážnice dlouhodobě usiluje o podporu a pomoc osobám, které neformálně pečují o své blízké v jejich domácím prostředí, a to konkrétně o zdravotně postižené osoby s duševním onemocněním.

Prostřednictvím osvětových akcí pro širokou veřejnost, různých besed a kulatých stolů předáváme potřebné rady pečujícím osobám.

Místo realizace: ORP Veselí nad Moravou s přesahem do ORP Kyjov a ORP Hodonín

Cíl projektu:

Cílem projektu je podpora a pomoc osobám, které pečují o své blízké v jejich přirozeném domácím prostředí, se zaměřením na skupinu pečující o zdravotně postižené osoby s duševním onemocněním, které jsou v produktivním věku. Tímto projektem chceme dosáhnout posílení vzájemných rodinných vztahů i vazeb a předat potřebné informace, rady a dovednosti rodinným příslušníkům tak, aby pochopili možnosti postupné podpory při osamostatňování a začleňování jejich blízkých nemocných do společnosti a dlouhodobě dokázali své blízké takto podporovat.

Neformálně pečujícím poskytujeme pomoc osvětou, zaměřujeme se na destigmatizaci cílové skupiny a prezentaci cesty k zotavení z duševní nemoci. Využíváme i dlouhodobé zkušenosti pracovníků z našich služeb s touto cílovou skupinou.

Cílová skupina:

Cílovou skupinou jsou převážně osoby v produktivním věku, ale i osoby v seniorském věku, které trpí duševním onemocněním, další osoby se zdravotním postižením v kombinaci jiného zdravotního postižení s duševním onemocněním, osoby v krizi z důvodu duševního onemocnění, rodiny s dítětem/dětmi, osoby s jiným zdravotním postižením (osoby s mentálním postižením i s tělesným postižením), rodiny, neformálně pečující osoby i široká veřejnost.

Potřebnost projektu a přínos pro cílové skupiny v Jihomoravském kraji:

Charita Strážnice dlouhodobě usiluje o podporu a pomoc všem osobám, které pečují o své blízké v jejich domácím prostředí. Od roku 2021 se zaměřujeme na osoby a rodiny, které pečují o své blízké trpící duševním onemocněním, protože jsme v našich službách zaznamenali, že obzvláště v této době narůstá počet osob s duševním onemocněním a je nutné se začít více věnovat rodinám, které o tyto nemocné pečují.

Na pečující osoby a rodiny se zaměřujeme z důvodu dlouholeté praxe s touto cílovou skupinou. Setkáváme se s tím, že tyto osoby často nemají dostatek informací o tom, jak pomoci svému blízkému při počátečních příznacích onemocnění, v průběhu nemoci nebo např. v situaci, kdy se nemocná osoba vrátí z dlouhodobého léčení v psychiatrické nemocnici. Pečujícím je potřeba zprostředkovat osvětu vedoucí k tomu, aby nemocný člověk nezůstal v izolaci svého domova, aby věděl, jaké překážky bude muset překonávat a aby se nestal nebo nezůstal sociálně vyloučeným.

Duševní nemoc přináší určitá omezení, která se dají regulovat, když nemocné osoby cítí kolem sebe oporu a pomocnou ruku; za těchto předpokladů se dají omezení zaviněné duševní nemocí lépe překonávat. Uvědomělá a poučená podpora pečujících může nemocným lépe pomoci zvládat a smysluplně naplnit život s duševní nemocí a uvědomovat si, co mohou dokázat zvládnout sami a co už nemohou a neustrnout v nemoci.

Neformální pečující tak s naší pomocí prostřednictvím tohoto projektu mohou nemocným lépe pomáhat při obnovení jejich ztracených schopností, pomoci jim rozvinout a upevnit stávající schopnosti a pomoci také při dalším vývoji osobnosti, při nastavení a udržení hranic, ukázat další možnosti, aby nemocní dokázali žít doma ve svém přirozeném prostředí. V souladu s probíhající reformou psychiatrické péče je cílem naší péče i vyhnout se nebo alespoň oddálit další hospitalizaci.

Rodinným příslušníkům je potřeba také poradit, jak se mají zorientovat v nabídce poskytovatelů sociálních služeb, ale i jak mají komunikovat a chovat se ke svým blízkým, kteří někdy ztrácejí pocit smysluplného života. Bez kontaktu s přirozeným společenským prostředím také může u nemocných osob docházet k sociálnímu vyloučení. Rodiny a pečující bývají často překvapeni a zaskočeni překážkami, které vznikají nepříznivou zdravotní a sociální situací pečovaného. Z těchto důvodů proto považujeme projekt Péče o pečující pro uvedenou cílovou skupinu osob s duševním onemocněním v našem regionu za velice potřebný.

V rámci reformy psychiatrické péče v ČR probíhá spousta aktivit ve větších městech, ale vidíme potřebu nabídnout tuto osvětovou aktivitu i v menších městech a obcích. Proto akce nabízíme nejenom v ORP Veselí nad Moravou, ale i v dalších okolních ORP (Hodonín a Kyjov), kde jsme členy komunitního plánování. Při této reformě je důležitá i destigmatizace zdravotně postižených osob.

Organizační zajištění:

Hlavní odpovědná osoba: Ing. Marie Jurasová

Všechny akce, které Charita Strážnice v rámci tohoto projektu pořádá, jsou podpořeny z dotačního programu JMK „Podpora služeb pro pečující rodiny“.

JMK2022